Ohjeita maastoilijoille

Maastossa hevonen on aina arvaamaton, vaikka se muuten olisikin rauhallinen ja autoihin tottunut. Maastossa voi tilanteet ja olosuhteet muuttua hetkessä. Jostain voi tulla äkkiä vastaan auto, traktori, lenkkeilijä, polkupyörä, lintu voi lähteä viereisestä pusikosta lentoon tai jopa hirvi saattaa rymistellä vastaan pellonreunassa. Myöskin vallitseva keli voi vaihtua hyvinkin äkkiä. Nämä äkkitilanteet kokeilevat sekä hevosen että ratsastajan hermoja sekä yhteistyötä.

Jos et ole varma omista taidoistasi, eikä hevosesi ole paljon maastoillut, kannattaa aloittaa maastoilu turvallisesti esim. toisen kokeneemman ratsukon kanssa Lahdentauksen omien maastolenkkien kiertämisellä. Silloin ei tarvitse mennä autoteille ja olosuhteet ovat paremmin hallinnassa.

Taitojen ja luottamuksen karttuessa ratsukko voi lähteä jo pitemmillekkin maastolenkeille.

Otathan aina maastoon mukaan puhelimen jossa on tallivastaavan numero (040 175 0840).

Muistathan merkitä myöskin lähimpien ihmistesi puhelinnumerot kännykkääsi ICE-merkinnällä (ICE1, ICE2 jne…). Tästä merkinnästä tallivastaava/muu hoitohenkilökunta erottavat ketkä ovat lähiomaisiasi jos joudut onnettomuuteen.

Muista myös yleinen hätänumero: 112

Viisasta on myöskin ilmoittaa ennen maastoon lähtöä tallinhenkilökunnalle minne aikoo ratsastaa ja kuinka kauan aikoo lenkillä viipyä.

Muista myöskin varmistaa oma näkyvyytesi muille tienkäyttäjille: Heijastinliivi (myöskin valoisalla) sekä muut heijastimet, otsalamppu…jne…

Käytä aina hyväksyttyä turvakypärää.

Turvaliivin käyttöä suositellaan.

Pukeudu myöskin kelin mukaan. Lahdentauksen vallitsevan kelin voit tarkistaa helposti tallin kotisivuilta. Se löytyy heti etusivun alareunasta.

Periaatteessa hevosella voi liikkua missä tahansa, sen takaa jokamiehenoikeus, joka koskee yksityishenkilöitä.

Jos ratsastuskoulu tai muu vastaava yhteisö järjestää retken tai esim.kilpailut, se vaatii aina luvan maanomistajilta.

Ratsastaessa tai hevosta taluttaessa on voimassa jokamiehenoikeus; oikeus oleskella ja liikkua toisen maalla tilapäisesti aiheuttamatta vahinkoa tai harmia.

Jokamiehen oikeus koskee hevosta ratsailla, ei kärryillä.

Ratsastaminen ei ole sallittua kevyenliikenteenväylällä jossa on jalankulkijan tai pyöräilijän liikennemerkki, ellei sitä ole erikseen sallittu ratsastamista osoittavalla liikennemerkillä.

TIELLÄ TULEE AINA RATSASTAA TIEN OIKEAA REUNAA.

Mikäli hevosia on useampi lenkillä yhtäaikaa, kuljetaan tien oikeaa reunaa jonomuodostelmassa (ei rinnakkain) ja pidetään sopivat turvavälit edellä ratsastavaan.

Kun ratsastaja taluttaa hevosta on hän jalankulkija ja kävelee hevosen kanssa tien vasenta laitaa, aivan kuten jalankulkijatkin.

Jos hevonen vetää kärryjä tai rekeä se luokitellaan ajoneuvoksi.

Hevosajoneuvolla tulee ajaa tien oikeaa kaistaa, kuten autollakin.

Hevosajoneuvoa koskevat samat liikennesäännöt kuin autoilijoitakin.

Muistathan ottaa muutkin tienkäyttäjät huomioon maastoillessasi, näin annamme positiivisen kuvan hevosharrastuksesta muillekkin ihmisille.